Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z bobu

Pasta z bobu z koperkiem

Składniki: 1 kg bobu ½ pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczony bób zalać wodą, wrzucić do niego pokrojone ząbki czosnku i gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania gdy bób zaczyna robić się miękki doprawić solą. Ugotowany bób odcedzić i obrać ze skórki. Następnie dodać łyżkę masła i…

Krem z bobu z czosnkiem

Składniki: 800 g bobu 2 l bulionu 8 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy ½ szkl słodkiej śmietany pęczek natki kolendry sól biały pieprz   Sposób wykonania: Bób zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. W między czasie na rozgrzanej oliwie poddusić posiekany czosnek po czym dodać do niego ugotowany i obrany bób. Chwile trzymać na…

Bób z grzybami

Składniki: 30dkg bobu 30dkg kurek 10dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego greckiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 – jeśli bób…

Cynaderki cielęce z bobem

Składniki: 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki   Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w…

Bób z dipem z tuńczyka

Składniki: 50 dkg obranego ze skórek bobu 4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 20 dkg tuńczyka w oleju sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób…