Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: recepta

Nalewka neapolitańska

Składniki: 1 kg zielonych orzechów włoskich 1  litr wódki czystej 1 szklanka płatków dzikiej róży 5 pokrojonych owoców dzikiej róży 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii 3 goździki ½ laski cynamonu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru…

Nalewka piołunowa

Składniki: ½ litra wódki czystej 2 łyżeczki suszonego piołunu 2 łyżeczki pestek biedrzyńca ½ łyżeczki owoców kopru włoskiego ½ łyżeczki rozkruszonych ziaren kolendry 2 łyżeczki korzenia anżeliki Sposób przyrządzenia: Pokruszone ziele piołunu zalewamy wódką i odstawiamy na 48 godzin. Po tym czasie nalew należy przefiltrować. Dodać pozostałe składniki i odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, rozlać…

Nalewka pigwówka

Składniki: 10 dużych pigw 1 litr spirytusu 15 gorzkich migdałów 2 laski cynamonu 10 goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szklanka cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce. Pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w dużym, czystym słoju. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć,…

Nalewka węgierkowa

Składniki: 8 dużych węgierek 1/2 szklanki cukru ½ szklanki wody 3 szklanki białego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 szklanka spirytusu Sposób przyrządzenia: Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować usuwając pianę, schłodzić. Śliwki umyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. Ułożyć w słoju, dodać cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, wino, syrop z…

Nalewka amaretto

Składniki: 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 2 szklanki wódki czystej 2 szklanki Brendy 4 łyżeczki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: Wodę wymieszać z cukrem i migdałami, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Przefiltrować i schłodzić. Wymieszać z wódką i Brendy, odstawić na kilka godzin. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć.…