Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na barszcz

Barszcz z rzodkiewką

Składniki: 3 buraki ćwikłowe 20 dag. białej kapusty 1 rzodkiew 1 cebula 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 litry wody sól zielenina do posypania/koperek lub pietruszka/. Sposób przygotowania; Buraka, kapustę i cebulę kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i dusimy ok. 20 minut. Potem dolewamy do naczynia z warzywami…

Barszczyk z kawałkami mięsa

Składniki: 50 dag buraczków 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 25 dag mielonego mięsa wołowego 1 szkl. gęstej śmietany 10 dag margaryny 4 szkl. rosołu 1 łyżka maki sól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku majeranek Sposób wykonania: Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać…

Barszczyk w jajecznym rosole

Składniki: 4 szkl. rosołu 80 dag młodych buraczków 4 jajka sól pieprz sok z cytryny  Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach po czym skropić je sokiem z cytryny. Następnie jajka wbić do garnka z gorącym rosołem, który umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, wówczas ubijać jajka…

Barszcz z kawałkami śledzia

Składniki: 10 dag filetów śledziowych 5 dag suszonych grzybów 10 dag czerwonych buraków 5 dag cebuli 2 łyżki oleju sól Sposób wykonania; Grzyby zalać 2 l wody i odstawić na 12 godz. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły, wówczas wrzucić filety śledzie i gotować ok. 5 min. W między…

Barszcz ukraiński II

Składniki:


• ½ kg buraków
• 1 puszka koncentratu pomidorowego
• 0,1 kg fasoli białej
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 seler
• 0,2 kg ziemniaków
• 0,2 kg kapusty włoskiej
• 1/8 l kwasu buraczanego
• 2 ząbki czosnku
• mąka, śmietana, cukier, bulion lub woda