Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nieco

Hałuszki ze skwarkami

Składniki: • 1,5 kg ziemniaków • 25 dag mąki • 15 dag słoniny • 6 dag cebuli • pieprz i sól do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (muszą to być rzeczy wyłącznie do…

Fałszywy móżdżek

Składniki: • 6 dag cebuli • 3 dag oleju • 1 dag drożdży • białka z 2 jajek Sposób przyrządzenia: Średniej wielkości cebulę usiekać, usmażyć na patelni w dwóch łyżkach oleju, nie rumienić. Dołożyć do tego drożdży, a gdy się rozpuszczą, wymieszać z dwoma białkami. Dodać soli i pieprzu do smaku, dusić jeszcze razem przez…

Cymes z marchewki

Składniki: • 2 marchewki (15 dag) • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka smalcu • cukier • sól Sposób przyrządzenia: Marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać rodzynki i zalać 1 litrem posolonej wody. Długo gotować. Doprawić do smaku cukrem oraz cynamonem i zaprawić zasmażką przygotowaną z…

Cebula nadziewana ryżem

Składniki: • 1 kg cebuli • 3 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych) • 10 dag ryżu • 3 jaja • 10 dag tłuszczu • 2 dag mąki • 0,125 l śmietany • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do…

Bułeczki z sardelami

Nakrajać cienko w formie serca lub ośmiokątnych kawałków bułeczki na mleku lub z pszennego chleba i obrumienić w maśle. Wymyć parę razy sardele, przepołowić, obrać z ości, przekrajać na 2 lub 3 części. Osobno usiekać drobno kilka sardeli, wziąć masła świeżego, parę twardo ugotowanych żółtek, utrzeć razem, przefasować przez sito, wymieszać z oliwą, musztardą, pieprzem,…