Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kwas chlebowy

Pieczeń wołowa w kwasie chlebowym

Składniki: 1 kg mięsa wołowego ½ l kwasu chlebowego 1 marchew 1 cebula ½ selera 1 pietruszka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie obrać marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz seler i pokroić je w plastry. Obłożyć nimi mięso…

Zupa na wędzonej szynce

Składniki: 10 dag dowolnego gotowanego mięsa 10 dag wędzonej szynki 2 jajka 4 szkl kwasu chlebowego 2 ogórki 1 łyżeczka musztardy ¾ szkl śmietany 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz cukier   Sposób wykonania: Mięso oraz wędzonkę pokroić w kostkę. Dodać do nich obrane ogórki pokrojone w paski, oraz posiekany szczypiorek…

Pieczeń wołowa inaczej

Składniki: 1 kg mięsa wołowego ½ litra kwasu chlebowego 1 marchew 1 cebula ½ selera 1 pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie oczyścić po czym natrzeć majerankiem, natką pietruszki oraz oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, którymi obłożyć mięso. Całość…

Kwas z serwatki

Składniki: 5 l mlecznej serwatki 200 g cukru 50 g drożdży miód Sposób wykonania: Serwatkę lekko podgrzać po czym wsypać do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Po tym czasie dodać miód. Całość wymieszać i schłodzić.