Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jeżyny

Deser z truskawek, poziomek i jeżyn

Składniki: 1 szkl. truskawki 1 szkl. poziomki 1 szkl. jeżyny jajko 2 łyżki cukru pudru do jajka 7 łyżeczek cukru pudru 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik Sposób wykonania: Truskawki, poziomki i jeżyny ułożyć nas środku dużego talerza. W środku tej wiązanki nałożyć odrobinę jajka ubitego z cukrem. Następnie śmietanę ubić razem z cukrem pudrem zagęstnikiem.…

Deser z ananasami Waldka

Składniki: ananas z puszki 1 szkl jeżyn ¾ szkl wody 3 łyżki cukru ½ szkl. białego deserowego wina 3 goździki kawałek kory cynamonowej łyżeczka soku z cytryny skórka strata z cytryny Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia razem z winem, goździkami, sokiem i skórką z cytryny oraz korą cynamonową. Gdy cukier się ropusi zdjąć z…

Kawałki moreli zalane syropem

Składniki: 10 moreli 1 szkl jeżyn ¾ szkl wody 3 łyżki cukru ½ szkl. białego deserowego wina 3 goździki kawałek kory cynamonowej łyżeczka soku z cytryny skórka strata z cytryny Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia razem z winem, goździkami, sokiem i skórką z cytryny oraz korą cynamonową. Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia.…

Słodkie brzoskwinie z jeżynami

Składniki: 10 brzoskwiń 1 szkl jeżyn ¾ szkl wody 3 łyżki cukru ½ szkl. białego deserowego wina 3 goździki kawałek kory cynamonowej łyżeczka soku z cytryny skórka strata z cytryny Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia razem z winem, goździkami, sokiem i skórką z cytryny oraz korą cynamonową. Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia.…

Owoce w miodowym sosie z posypką

Składniki: 1 szkl. płatków owsianych łyżka masła łyżka cukru pudru 0,5 l leśnych jeżyn 0,5 l śliwek węgierek ¾ szkl. białego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu łyżka soku z cytryny 4 łyżki bitej śmietany Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wsypać płatki oraz cukier puder. Trzymać na małym ogniu aż płatki zbrązowieją i staną się…