Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie rybne

Pasta z wędzonej ryby

Składniki: • 1 kg wędzonej ryby • 10 łyżek masła • 1 szklanka śmietanki kremówki • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 0.5 łyżeczki octu winnego • 2 łyżki ostrego chrzanu Sposób przyrządzenia: Pokroić rybę na kawałki, dodać masła, chrzan, sok z cytryny i utrzeć porządnie na gładką pastę. Ubić śmietankę i połączyć delikatnie mieszając…

Ryba po Polsku

Składniki: • 1 kg ryby • 0.5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por) • 1 cebula • sól, pieprz • listek laurowy • ziele angielskie • 5 dag masła • 2 jajka ugotowane na twardo • 2 łyzki posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oprawić, odkrajać płetwy i głowę, pokroić na…

Wędzony łosoś z kawiorem

Składniki: • 4 duże, cienkie plastry wędzonego łososia • 1 pokrajane jajko na twardo • 1 łyżka posiekanej pietruszki i porów • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 3 dag czarnego kawioru Sposób przyrządzenia: Na środek łososiowatych płatów nakładamy śmietanę, następnie posiekaną pietruszkę i pory, a na końcu kawior. Sparzonymi wiązkami szczypiorku zawiązujemy plastry łososia w…

Szczupak pieczony

Składniki: • 4 kawałki szczupaka • kilka gałązek bazylii • sól, pieprz • olej • ćwiartki cytryny do ozdoby Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać z łusek, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Kawałki szczupaka natrzeć olejem, posolić i popieprzyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, włożyć gałązki bazylii, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C…