Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezy

Beziki kokosowe

Składniki: 5 białek 150 g cukru 100 g wiórków koksowych cytryna oliwa Sposób wykonania: Cukier zalać ¼ szkl. wody i dodać 2 łyżki oku z cytryny. Następnie trzymać na małym ogniu, aż powstanie ciągnący syrop. Białka ubić na sztywną pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać gorący syrop. Gdy masa zacznie się odrywać od brzegów…

Bezy tradycyjne

Składniki: 12 gotowych dużych bez kostka masła 150 g cukru pudru 1 szkl. mleka skondensowanego 2 łyżki rumu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka kawy rozpuszczalnej do dekoracji Sposób wykonania: Masło zmiksować z dodatkiem cukru, w trakcie dolewać trochę mleka. Mieszać aż powstanie gładka masa, wówczas dodać jeszcze kawę rozpuszczalną. Powstałym kremem smarować bezy i sklejać…

Tort bezowy z kremem waniliowym

Składniki: 3-4 gotowe blaty bezowe 2 szkl. jogurtu waniliowego 3 łyżeczki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki likieru pomarańczowego 3 łyżki galaretki pomarańczowej Sposób wykonania: Jogurt roztrzepać razem z żółtkami i cukrem. Następnie galaretkę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku po czym dodać ją stopniowo do kremu nie przerywając miksowania. Na koniec dodać jeszcze likier. Gęsty…

Tort bezowy kawowy

Składniki: 2 gotowe blaty bezowe kostka masła 200  cukru pudru 3 łyzki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likier kawowego 150 g połówek orzechów pekan mały bezik ½ tabliczki gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Masło zmiksować razem z cukrem pudrem po czym dodać kawę, likier i dokładnie wymieszać. Połowę kremu rozsmarować blat bezowy, nóż zamaczać w gorącej wodzie…

Beziki z kremem kawowym

Składniki: 250 g gotowych małych bezików 1 ½ szkl. śmietanki 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania; Śmietankę zmiksować razem z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz kawą. Rondelek z masą postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i nadal miksować aż całość zgęstnieje,…