Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przegrzebki z grilla z salsą brzoskwiniową

Składniki:
Przegrzebki:

  • 50 dkg małży przegrzebek
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • sól, pieprz

Salsa:

  • 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane)
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • ½ drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 30 dkg pokrojonego w kostkę miąższu ananasa (może być konserwowany)


Sposób przyrządzenia:

Składniki salsy dokładnie wymieszać. Małże dokładnie umyć i osuszyć. Nabijać po 5 na namoczone wcześniej w wodzie szpadki do szaszłyków. Oliwę wymieszać z rozmarynem i imbirem. Małże przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą z przyprawami, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Piec na mocno nagrzanym grillu po 2 minuty z każdej strony, nie dłużej. Podawać z salsą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *