Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłka Oli

Pyszna słodka owocowa przekąska. Czyli zapiekane jabłka z miodem i przyprawami. Lista zakupów: jabłka, miód, cynamon, goździki. 
 

Składniki:

  • 2 jabłka 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przełożyć miód.
    Dodać do niego cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie jabłka obrać, pokroić na półplasterki usuwając  gniazdo nasienne.
    Tak przygotowane plastry posmarować miodową mieszanką.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 15 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *