Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki nadziane farszem z paluszków krabowych

Składniki:

  • 45 dkg paluszków krabowych
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • ½ szklanki drobno posiekanych zielonych cebulek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 kg dorodnych pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Pieczarki oczyścić, nożykiem wyciąć trzony. Kapelusze zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić osuszyć. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane trzony pieczarek, smażyć mieszając aż odparuje wytwarzający się sos, schłodzić. Paluszki krabowe drobno posiekać nożem lub zmielić w maszynce do mięsa, dodać połowę sera, jajko i usmażone trzony pieczarek. zieloną cebulkę, sos, przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać suche kapelusze pieczarek, posypać resztą tartego sera, ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *