Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone z ryżem Pawła

Pyszne kotleciki z ryżem, które idealnie sprawdzą się na dzisiejszy obiad. Aby je wykonać potrzebujesz: mięsa mielonego, jajka, ryżu i musztardy. 
 
 

Składniki:

  • 10 dag ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki szczypioru
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku na połtwrado.
    W między czasie do dużej miski przełożyć mięso.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
    Wrzucić jeszcze posiekany szczypiorek oraz bułkę tartą.
    Następnie wbić jajko.
    Dodać jeszcze odrobinę musztardy oraz oliwy.
    Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
    Gotową doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.
    Z powstałej masy formować owalne kotleciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
    Smażyć  z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *