Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Maliny na kruchym schowane pod bezą

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl cukru pudru do piany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 l malin
  • 1 szkl. pokruszonych biszkoptów
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
      Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz maślankę.
      Całość dokładnie wymieszać.
      Przełożyć ciasto do formy wysuwając go również na boki.
      Forma ma być posmarowana tłuszczem i posypana bułka tarta.
      Wierzch ciasta posypać pokruszonymi biszkoptami  po czym ułożyć maliny.
      Następnie białka ubić na sztywną pianę dodatkiem cukru i rozsmarować na malinach.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *