Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z orzechowym pesto Łucji

Szybkie i smaczne danie z makaronu z dodatkiem orzechowego pesto. Lista zakupów: makaron, orzechy włoskie, czosnek, olej rzepakowy.
 

Składniki:

  • ½ op. makaronu
  • 130 g orzechów włoskich
  • 10 łyżek oleju orzechowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie orzechy włoskie obrać z łupin i drobno posiekać.
    Przełożyć  do moździerza.
    Dodać do nich posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze starty parmezan i zalać całość olejem rzepakowym.
    Całość dokładnie utrzeć na gładkie, jednolite pesto.
    Gotowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać  z pesto orzechowym.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *