Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w warzywach i białym winie

 

Składniki:

 

  • 2 dzwonka łososia
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • kolorowy pieprz w ziarenkach
  • 2 szklanki białego wina
  • ½ łyżeczki szafranu
  • 1,4 dkg żelatyny
  • suszona pietruszka, bazylia, oregano
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kawałki łososia posmarować olejem. Seler, pietruszkę umyć, obrać, drobno posiekać. Obtoczyć  rybę  w ziołach i warzywach, całość polać winem. Włożyć  łososia do gorącego piekarnika o temperaturze 200 stopni C na około 30 minut. Od czasu do czasu skropić odrobiną wina. Połączyć szafran z sokiem z cytryny. W ½ litra wody  rozpuścić żelatynę. Połączyć obie substancje i podgrzać, cały czas mieszając. Upieczone i wystudzone dzwonka polać ostudzoną żelatyną  z sokiem cytrynowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *