Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w marynacie

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia

    marynata:

  • ¾ szkl. soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • ½ łyżka posiekanej świeżej ostrej papryczki
  • łyżeczka soli
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Z filetów ściągnąć skórę, usunąć ości po czym pokroić je na cienkie plastry, które pokroić jeszcze na cieniutkie paseczki.
    Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem oraz papryczką, dodać jeszcze cebulę pokrojoną na plasterki, imbir i kolendrę.
    Całość dokładnie wymieszać i zalać paski łososia, delikatnie przemieszać i przykryć folią aluminiowa.
    Wstawić do lodówki na 5-6 godz.
    Po tym czasie rybę wyjąć i ułożyć na liściach sałaty.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *