Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w grzybowo-pomidorowym sosie

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 25 dag pomidorów z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 25 dag ryżu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na porcje, które natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz szałwią, wówczas obsmażyć je na rozgrzanym oleju.
    Następnie dodać do kurczaka posiekaną cebulę i zalać całość winem.
    Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie kurczaka wyjąć a sos zredukować do ½ l płynu po czym dodać pokrojone pieczarki, pomidory i śmietanę.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz winiakiem.
    Sosem polać mięso przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *