Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Włochy

Cozze al vino

Składniki: 36 małży 2 szalotki ½ główka czosnku 3 gałązki tymianku 3 gałązki bazylii 3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 łyżki masła 1 szkl. cytrango białego wina 1 szkl. bulionu rybnego pieprz Sposób wykonania:Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić małże, posiekane szalotki, czosnek, liść laurowy, masło oraz połowę…

Pomidori ripieni

Składniki: 20 podłużnych pomidorów 4 gałązki bazylii 3 kromki chleba ½ szkl. startego sera provolone pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania:Pomidory przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ po czym wymieszać go razem z chlebem pokrojonym w kostkę, posiekaną bazylią oraz serem.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym napełnić farszem wydrążone…

Biscotti z migdałami

Składniki: 1 ½ szkl. masła ¾ szkl. cukru ¾ szkl. brązowego cukru 2 jajka ¼ szkl. likieru anyżowego 3 ½ szkl. mąki ½ łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej ½ szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania:Masło utrzeć razem z białym i brązowym cukrem po czym dodać jajka i likier anyżowy.Następnie wsypać mąkę wymieszana  proszkiem…

Polenta z suszonymi owocami i rodzynkami

Składniki: 1 ½ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. brązowego cukru 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 szkl. wody 1 szkl. pełnotłustego mleka 2 łyżki masła 1 szkl. tłustej śmietany ½ szkl. miodu ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania:Mleko z wodą oraz masłem doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas dodawać stopniowa…

Polenta cytrusowa z orzechami

Składniki: 2 pomarańcze 3 szkl. wody 3łyzki masła ¾ szkl. miodu 1 ¾ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. cukru ½ szkl. orzechów Sposób wykonania:Z pomarańczy zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok po czym sok, skórkę, wodę, miód, oraz masło doprowadzić na małym ogniu do delikatnego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę  kukurydzianą cały czas mieszając.Następnie zredukować ogień…