Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagody na drożdżowym

Składniki:

  • 3 szkl. jagód
  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżeczka smalcu
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. pokruszonych biszkoptów
  • cukier puder
  • tłuszcz do blachy

    Sposób wykonania:
    W odrobinie ciepłego mleka roztopić drożdże po czym dodać jeszcze łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić,.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego resztę mleka, cukru, żółtka, sól, smalec,  oraz mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając jeszcze roztopione masło.
    Odstawić ciasto do wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch ciasta posypać biszkoptami lekko dociskając ręką aby wbiły się w ciasto.
    Na biszkoptach rozsypać jagody.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
    Przed pdoaneim posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *