Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki kardynała

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • skórka z ćwiartki pomarańczy
  • 3 goździki

    Sposób wykonania:
    Gruszki obrać, pozostawiając ogon.
    Spod spody delikatnie wyciąć gniazda nasienne.
    Następnie 1 szklankę wody zagotować z dodatkiem cukru, goździków i skórki pomarańczowej.
    Gdy cukier się rozpuści włożyć do rondelka stawiając na pionowo gruszki.
    Trzymać na małym ogniu około 12 minut.
    Po tym czasie gruszki wyjąć i ułożyć na talerzyku.
    Usunąć również goździki i skórkę  pomarańczową a syrop nadal gotować do zbrązowienia, wówczas wlać jeszcze szklankę wody.
    Podgrzewać do zgestnienia, doprawić alkoholem i polać gruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *