Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Basi

Nie ma nic lepszego do podania na deser niż chrupiące gofry. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, mleka, oleju i jajek. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1/3 szkl  oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania gofrownicy
  • cukier puder i owoce do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko oraz olej.
    Dodać żółtka jaj i razem roztrzepać.
    Wówczas wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej olejem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *