Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsie udka z jabłkami i śliwkami

Skład:

  •  4 udka gęsie
  • 2 duże cebule
  • 1 ½ szklanki rosołu
  • łyżeczka majeranku
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia

 

 

Sposób wykonania:

Gęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia udek. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki. Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut. 8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać udka.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *