Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Przepisy na konkurs

Home Forums Forum Konkursowe Konkurs Pychotka i Kamis Przepisy na konkurs

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #44503
    Aneta Wojciaczyk
    Participant

    Żeberka z miodem

    składniki:
    1) żeberka wieprzowe
    2) przyprawa do żeberek Kamis
    3) sos sojowy
    4) miód
    5) mąka

    Sposób wykonania:
    Żeberka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do żeberek Kamis, polać obficie sosem sojowym i polać strużką miodu. Dobrze wymieszać aby dokładnie mięso sie oblepiło miodem, następnie przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Takk przygotowane żeberka obtaczac w mace obsmazyć na dosc silnym ogniu z kazdej strony. Żeberka przełozyć do garnka i wlać tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody i dusic do miekkosci.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Pieczony karczek

    składniki:
    1) 1 karczek
    2) czosnek 3 ząbki do szpikowania i 4 ząbki do marynowania
    3) sól zmiękczajaca mięso
    4) kieliszek wódki
    5) 2 łyzki miodu
    6) przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis

    Sposób wykonania:
    Karczek naszpikować czosnkiem, natrzeć marynatą sporządzoną z miodu, czosnku, soli, przyprawy Kamis i wódki, zawinąć w folię spożywczą wlożyc do lodówki na 24h. Nagrzać piekarnik do 180 st. Włożyc karczek do rękawa i piec 1 i 1/2 godziny.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Pieczony boczek

    składniki:
    1) 1 kg boczku surowego
    2) 1/2 szklanki tłustego mleka
    3) pęczek zielonej pietruszki
    4) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
    5) 4-5 ząbków czosnku

    Boczek zmielić, pietruszkę posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki. Zawinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w 200C.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Gołąbki inaczej

    składniki:
    1) 70 dag mięsa mielonego
    2) około 80 dag białej kapusty
    3) 1 duża cebula
    4) 1 ząbek czosnku
    5) 1 szklanka ryżu
    6) 1/2 szklanki kaszy manny
    7) 2 jaja
    8) przyprawa do mięsa mielonego Kamis
    9) 2-3 kostki rosołowe
    10) przecier pomidorowy
    11) łyżka mąki pszennej
    12) łyżka mąki ziemniaczanej

    sposób wykonania:
    Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek,przyprawę. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni.Zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotować sos, dodać przecier i doprawić do smaku, mąki rozrabić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Pierś kurczaka w wiórkach kokosowych

    składniki:
    1) 2 piersi z kurczaka
    2) 1 jako
    3) 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    4)3 łyżki mąki pszennej
    5)3 łyżki wiórków kokosowych
    6) przyprawa do kurczaka Kamis
    7) woda
    8) sos sojowy
    9) 20 dkg pieczarek

    sposób wykonania:
    Mięso pokroić w kawałki, zalać sosem sojowym i odstawić na godzinę.
    Jajko, mąkę, wiórki, wodę wymieszć na gęste ciasto i wymieszać z miesem. Mięso smażyć na goącym oleju. na koniec podsmażyć pieczarki, dodać do mięsa. Mozna poddusić, albo podawać na chrupko.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Placuszki z kurczaka

    składniki:
    1) 1 pierś z kurczaka
    2) 2-3 pieczarek
    3) 10 dag zółtego sera
    4) 2 jajka
    5) 2 łyżki mąki ziemniacznej
    6) 2 łyzki mąki zwykłej
    7) przyprawa do kurczaka Kamis

    sposób wykonania:
    Pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, piersi pokroić na kawałeczki, dodać jajka, mąkę, przyprawy, wymieszać i smażyć na rumiano.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

    Zapiekana ryba

    składniki:
    1) 50 dag filetów (dorsz, morszczuk lub inna)
    2) 20 dag pieczarek
    3) 2 cebule
    4) 2 łyżki masła
    5) 1/2 szkl. gęstej śmietany
    6) 3 łyżki startego żółtego sera
    7) 3 łyżki bułki tartej
    8) przyprawa do ryb Kamis

    sposób wykonania:
    Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę ( uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 st. ok. 20 minut. Masło rozetrzeć ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Zapiec.

    „Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Aneta26"

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.