Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka z kawałkami jabłek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki śmietany
  • aromat waniliowy
  • 50 dag kwaśnych jabłek (antonówki, szare renety)
  • 10 dag cukru pudru
  • sól

    Sposób wykonania:
    Przesiać mąkę po czym dodać do niej drożdże utarte z cukrem oraz margarynę.
    Całość posiekać i wbić 1 całe jajko oraz żółtko.
    Następnie dodać jeszcze śmietanę oraz szczyptę soli i aromat.
    Całość dokładnie zagnieść aby powstało gładkie ciasto, które rozwałkować na grubość 3 cm.
    Foremką wyciąć z cista ciasteczka.
    Jabłka obrać i pokroić w ósemki i rozłożyć po jednym kawałku na ciasteczku.
    Zlepić ciasteczka aby powstały pierożki, przełożyć je do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 stopni i piec do zarumienienia się ciasteczek.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *