Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka Brownies

Składniki:
• 4 jajka
• 35 dkg cukru
• 40 dkg czekolady pełnomlecznej
• 9 dkg masła
• 12 dkg mąki
• 16 dkg tartych orzechów włoskich
• Do dekoracji: 20 dkg polewy czekoladowej
• 6 dkg orzechów włoskich (połówki).

Sposób przyrządzenia:
Jajka utrzeć z cukrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a masa była puszysta. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, włożyć do małego rondelka, podlać 4 łyżkami wody i stopić. Dodać masło i stale mieszając, stopić je. Masę czekoladową wlać do masy jajecznej, dodać przesianą mąkę oraz tarte orzechy i całość wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę, równo rozsmarować i piec przez 18-20 min w piekarniku. Po upieczeniu wyjąć i natychmiast pokroić na kwadraty o bokach 3-5 cm .
Przygotować polewę, polać nią ciasteczka i udekorować połówkami orzechów. Tak przygotowane ciasteczka zostawić do zastygnięcia, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego opakowania.

2 comments for “Ciasteczka Brownies

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *