Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z resztek indyka

 

Składniki:

 

  • 6 szkl bulionu
  • ¼ szkl białego ryżu
  • ¼ szkl dzikiego ryżu
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • ½ szkl masła
  • ¾ szkl mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 szkl mleka
  • 1 ½ szkl gotowanego indyka pokrojonego w kostkę
  • 8 plastrów boczku
  • 3 łyżki wytrawnego sherry

Sposób wykonania:
Do dużego garnka wsypać ryż i dodać posiekaną cebulę.
Zalać całość bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 40 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę.
Dodać sól oraz pieprz po czy rozprowadzić całość mlekiem i gotować jeszcze chwile do zgęstnienia.
Przelać zasmażkę do garnka z ryżem.
Dodać jeszcze kawałki indyka, boczek oraz sherry.
Całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *