Zupa fasolowa z ziemniakami
Zupa fasolowa z ziemniakami 4.40 out of 5 based on 288 voters.
Składniki:
- fasola 1/4 kg
- ziemniaki 1/2 kg
- wędzony boczek 10 dag
- mąka 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy opłukać pod wodą i namoczyć, najlepiej na noc w wodzie.
Po tym czasie należy fasolkę wraz z wodą przelać do garnka i ugotować. W
drugim garnku należy ugotować ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę. Po
ugotowaniu należy dodać je do fasoli. Wędzony boczek należy pokroić w
kostkę i podsmażyć na patelni. Skwarki z boczku należy dodać do zupy, a
z wytopionego tłuszczu przygotować zasmażkę dodając do niego mąkę.
Zasmażkę należy rozprowadzić zupą i połączyć z nią. Całość należy
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa fasolowa
- Opublikowano: czwartek, 07, styczeń 2010 08:07
- albertos
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa