Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy duszone w warzywach Aliny

Składniki:

  • 70 dag wołowiny
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć pieprzem, obtoczyć w mace i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
    W między czasie obrać i pokroić warzywa.
    Następnie mięso przełożyć do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Wrzucić warzywa, zalać bulionem i trzymać na ogniu około 40-50 minut.
    Pod koniec duszenia wlać wino, sos sojowy oraz dodać posiekany czosnek.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *