Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z kurczakiem (Antyle)

Składniki:


• 1/4 szklanki oliwy
• 1 posiekana cebula
• 1/2 kurczaka podzielonego na porcje
• 1/4 kg wieprzowiny pokrajanej w małą kostkę
• 1 roztarty ząbek czosnku
• 1 mały bakłażan lub kabaczek, pokrajany w dużą kostkę
• 3 marchewki pokrajane w talarki
• 3 ziemniaki obrane, pokrajane w dużą kostkę
• 1 łyżeczka soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• szczypta chili
• 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku
• 1/2 łyżki przyprawy curry
• 1 szklanka wody

Sposób przyrządzenia:
W rondlu z rozgrzanym olejem smażyć cebulę przez 10 minut. często mieszając.
Po usmażeniu przełożyć na talerzyk. Włożyć kurczaka i wieprzowinę, mięso zarumienić, dodać usmażoną cebulę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Do rondla z mięsem dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego zawartość rondla i piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku (190ºC) przez 45 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ze świeżym pieczywem i surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *