Węgorz smażony, marynowany

31172
com_content.article
(Oddano 117 głosów z średnią 4.67 z 5)
Węgorz smażony, marynowany4.67 out of 5 based on 117 voters.


Składniki:


  • 1 kg filetów z węgorza pokrojony na 5 cm kawałki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Marynata:
  • 1 szklanka octu
  • 2 lub 3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać olej, smażyć filety aż będą ładnie przyrumienione. Usmażone kawałki ryby wykładać na papierowy ręcznik. Składniki marynaty wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Liść laurowy i ziele angielskie usunąć. Węgorza ułożyć w czystych słojach, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi