Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z tuńczykiem konserwowym

Składniki:   
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2/3 szklanki keczupu
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 20 oliwek


Sposób przyrządzenia:

Puszki z tuńczykiem otworzyć, zawartość przełożyć na durszlak aby obciekła z zalewy. Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść  ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut  piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Tuńczyka wymieszać z cebulą, keczupem, przyprawić, delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, położyć oliwki, posypać bazylią i serem. Piec  25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *