Szynka w cieście z sezamem
Szynka w cieście z sezamem4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
- 50 dag maki
- drożdże instant
- majeranek
- 1 żółtko
- 1 łyżka ziaren sezamu
-
Szynkę natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.
W między czasie drożdże wymieszać z majerankiem, szczyptą sol oraz 350 ml wody.
Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia., wówczas rozwałkować i oblepić ciastem szynkę.
Ułożyć ponownie na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować jeszcze ciasto żółtkiem i posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Wędliny
- Opublikowano: sobota, 18, czerwiec 2011 00:08
- Julia Przybysz