Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos maderowy Teresy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 1 szkl rosołu
  • ½ szkl madery
  • 1 łyżeczka ziół: oregano, tymianku, bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Słoninę przesmażyć na rozgrzanej patelni, po czym skwarki usunąć a na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas oprószyć ją mąką, dodać masło i cały cza mieszając  wlewać stopniowo rosół.
Trzymać jeszcze chwile na ogniu po czym wlać wino, sól oraz zioła.
Przed podaniem przetrzeć przez sito.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *