• 250 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 l mocnego piwa,
  • 3 białka, sól,
  • 4 filety z soli,
  • pieprz,
  • 2 łyżki mąki.
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • 1 cebula,1 por,
  • 60 g schłodzonego masła,
  • 1/8 l wywaru rybnego   

    Sposób przyrządzenia:
      Mąkę dokładnie wymieszać z żółtkami, olejem i 450 ml piwa. ciasto odstawić na 30 minut. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Solę opłukać, osuszyć, każdy filet przekroić na poł lub pokroić na 4 kawałki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w cieście piwnym i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę oczyścić i posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Warzywa poddusić na 1 łyżce masła. Dodać pozostałą porcję piwa i wywar z ryb. Sos przetrzeć przez sito i gotować, aż odparuje połowa objętości, doprawić solą i pieprzem. Dodać wiórki masła. Solę udekorowaną koperkiem podawać z sosem i pieczonymi ziemniakami. 

    Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

  • Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
    Fan Page na Facebook
    Fan Page na Google+
    Twitter


    Znajdź nas w Google+

    Najnowsze przepisy kulinarne:
    Top Blogi