Serniczek waniliowy z morelami
Serniczek waniliowy z morelami4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- 50 dag serka waniliowego
- 1 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ szkl. śmietanki
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0, 75 l moreli
- cukier puder
- biszkopty
Sposób wykonania:
Żelatynę zalać śmietanką i gdy napęcznieje rozpuścić ją w gorącym mleku.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem.
Natomiast serek ubić mikserem w trakcie dodając masę żółtkową oraz mleko z żelatyną i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszać i połowę przelać do formy posypanej cukrem i pokruszonymi biszkoptami.
Wstawić do zamrażalnika na 5 minut.
Po tym czasie na wierchu ułożyć kawałki i zalać resztą kremu.
Ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: czwartek, 14, kwiecień 2011 13:35
- Grażyna Chwedoruk
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy