Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startego majeranku
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Schab skropić sokiem z cytryny i natrzeć ½ majeranku oraz solą i pieprzem, wówczas owinąć go folią aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz.
    Następnie mięso odwinąć z foli i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, wówczas przełożyć mięso do rondla i skropić go ½ wina i polać stopionym tłuszczem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec.
    W między czasie śliwki zalać gorącą wodą po czym lekko obgotować.
    Po 20 min pieczenia posypać mięso posiekaną cebulą oraz obłożyć śliwkami i skropić wodą w której gotowały się śliwki.
    Polać jeszcze całość winem i piec ostatnie 40-50 min
    Gotowe mięso wyjąć, pokroić w plastry a do sosu dodać majeranek, miód oraz doprawić pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania i przetrzeć przez sito.
    Powstałym sosem polać przed podaniem mięso.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *