Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z pieczarkami

 

Składniki:

 

 

    • 180 g białych orzechów laskowych
    • 1 cebula
    • 1 główka czosnku
    • 1 posiekane chili
    • 2 łyżki oliwy
    • 300 g brązowego cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 l rosołu warzywnego
    • 60 g pieczarek
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Orzechy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i prażyć je ok. 15-20 minut.
    W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz chili po czym dodać ryż i gotować jeszcze ok. 2 minut.
    Następnie wlać rosół i sok z cytryny.
    Doprawić do smaku sola oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 10 minut.
    Po tym czasie dodać pieczarki i pozostawić na ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
    Przed podaniem posypać orzechami.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Natalia Sz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *