Placki ziemniaczane z zapiekanym pomidorem i serem
Placki ziemniaczane z zapiekanym pomidorem i serem 4.72 out of 5 based on 39 voters.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- jajo
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżka zmielonych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka mąki
- pomidor
- żółty ser
- szczypta soli
- tłuszcz o smażenia
- bazylia
-
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce.
Wówczas wbić do nich jajko.
Dodać płatki migdałowe oraz zmielone całe migdały i rodzynki.
Dodać jeszcze łyżkę mąki.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić ciasto odrobiną soli.
Z ciasta smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoto.
Pod koniec smażenia na każdym placku połączyć plasterek pomidora oraz sera.
Trzymać na małym ogniu do momentu aż ser się roztopi.
- Szczegóły
- Kategoria: Pomidory
- Opublikowano: piątek, 25, listopad 2011 11:05
- Weronika Jura
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak