Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z morelami

Składniki:

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 5 łyżeczek
  • masło 5 łyżeczek
  • sól 1 szczypta
  • skórka z cytryny 1 łyżka
  • mąka 250 g
  • mleko 375 ml
  • rodzynki 100 g
  • tłuszcz do smażenia
  • puszka moreli 1 sztuka

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka należy oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na masę. Na
    małym ogniu należy stopić masło i dodawać go powoli razem z solą, skórką
    z cytryny, mąką i mlekiem do żółtek. Rodzynki także dodać do ciasta.
    Białko należy ubić na sztywną pianę. I powoli dodać do ciasta. Na
    patelni należy rozgrzać tłuszcz, wlać na niego ciasto tak, aby powstał
    placek o grubości 1 cm. Placek należy usmażyć z obu stron. Po usmażeniu
    rozdrobnić na kawałki widelcem, podawać posypany cukrem pudrem wraz z
    morelami z puszki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *