Pieczony okoń nilowy

1273
com_content.article
(Oddano 460 głosów z średnią 4.53 z 5)
Pieczony okoń nilowy4.53 out of 5 based on 460 voters.


Składniki:


• 800 g filetów okonia nilowego
• mleko (wystarczająca ilość aby przekryć filety w naczyniu – czytaj dalej)
• sól i pieprz
• sok z dwóch cytryn
• 150 g majonezu
• 1 do 1 ½ łyżeczki musztardy
• tarta bułka

Wykonanie:
Jeden dzień przed przyrządzaniem umieszczamy w płaskim naczyniu do pieczenia filety z okonia nilowego (mogą być zamrożone) zalewamy mlekiem tak, aby przykryć rybę. Zostawiamy ją przez noc w zalewie.
Na drugi dzień odlewamy mleko i osuszamy rybę. W czystym naczyniu zalewamy ją na dwie godziny sokiem z cytryny. Odlewamy sok z cytryny. Mieszamy majonez z musztardą, smarujemy wierzch ryby mieszanką i posypujemy dokładnie tartą bułką.
Pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni przez około 30-25 minut aż „skorupka” nabierze złotego koloru a rybą będzie upieczona.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi