Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka cynamonowa mocna

Składniki:

    • 1 l spirytusu
    • 10 g kory cynamonowej
    • 3 szklanki wody
    • 1 szklanka miodu


    Sposób przyrządzenia:
    korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40 stopni C i dokładnie mieszamy z miodem, w 14 dniu macerowania dolewamy ten roztwór do słoja i pozostawiamy jeszcze na 24 godziny. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

    Polecamy lekturę:
    Nalewki i likiery garść informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *