Naleśniki z masą truskawkową
Naleśniki z masą truskawkową4.61 out of 5 based on 250 voters.
Składniki:
- 20 dag mąki
- 250 ml jasnego piwa
- 40 dag śmietany 12%
- 4 jajka
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 80 dag truskawek
- 8 łyżek ajerkoniaku
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
-
Mąkę połączyć z 3 łyżkami śmietany, piwem, jajkami, olejem, cukrem oraz solą.
Odstawić na 30 minut.
W między czasie oczyścić truskawki i pokroić je na mniejsze kawałki po czym rozgnieść je widelcem tak jak na ciapę gapę.
Dodać 3 łyżki śmietany, 4 łyżki cukru pudru oraz ajerkoniak.
Dokładnie wymieszać.
Z wcześniej przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
Posmarować je truskawkową masą, złożyć, posmarować masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Przekąski
- Opublikowano: środa, 10, luty 2010 07:58
- Iza Czajka