Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Małże (mule) w sosie z fasoli

Składniki:


  • 1,5 kg małży (muli)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 pokrojone papryczki chili (z nasionami lub bez wg upodobań)
  • 2 łyżki rozgniecionej czerwonej fasoli konserwowanej
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 20 dkg makaronu ryżowego (zamoczonego na 30 minut w ciepłej wodzie)
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 2 pokrojone limonki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, odrzucić te których muszle są otwarte. Makaron ryżowy odcedzić. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, chili, rozgniecioną fasole, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać wino, 1 szklankę rosołu i muszle, gotować na wolnym ogniu 5 minut, do momentu otwarcia się muszli małży. W tym momencie po energicznym, kilkakrotnym przemieszaniu możemy usunąć z rondla małże z zamkniętymi muszlami jako nie nadające się do spożycia. Do rondla dodać pomidory i resztę bulionu drobiowego, sos rybny i bazylię, doprowadzić do wrzenia, dodać makaron ryżowy. Zamieszać, dodać masło i szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z białym pieczywem. Do każdej porcji  podać cząstkę limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *