Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z wiśni – Iwony

Składniki:

  • 1 kg wydrążonych  wiśni
  • 1 kg cukru
     

Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć, osączyć na sicie, usunąć  szypułki, wydrylować pestki. Z 2 szklanek wody i 1 kg cukru przygotować syrop, zagotować do momentu , aż się rozpuści cukier. Na wrzący syrop wrzucić owoce i gotować około ½ godziny na słabym ogniu. W czasie gotowania potrząsać garnkiem, a powstającą pianę usunąć łyżką  cedzakową, odstawić do następnego dnia. Ponownie smażyć , aż owoce staną się szkliste. Tak przygotowaną konfiturę przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych  słoiczków. Przełożyć  do garnka z wodą i zagotować około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *