Gulasz z pomidorami i cebulą
Gulasz z pomidorami i cebulą4.68 out of 5 based on 308 voters.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 3 gałązki tymianku
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru
- Papryka mielona
- 1/8 l wytrawnego czerwonego wina
- ¾ l bulionu
- kilka pomidorków koktajlowych
- tymianek
Sposób wykonania:
-
Mięso pokroić w kostkę , którą obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekaną cebulę a potem pokrojone pomidory.
Całość wymieszać i chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz cukrem,.
Następnie wlać bulion oraz wino i nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia.
Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem na około 75 minut.
Przed podaniem udekorować pomidorkami i tymiankiem.
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: wtorek, 19, październik 2010 09:23
- Grażyna Matys