Głowonogi pieczone

6549
com_content.article
(Oddano 27 głosów z średnią 4.22 z 5)
Głowonogi pieczone4.22 out of 5 based on 27 voters.


D387ccb524ea6e35

Składniki:


    • 1 kilogram głowonogów, ośmiornice, kałamarnice, kalmary
    • trawa cytrynowa

    Marynata:

    • ½ szklanki oleju
    • ¼ szklanki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki
    • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu wochester
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 1 łyżka musztardy w proszku
    • ½ łyżki papryki w proszku
    • ½ łyżeczki posiekanego czosnku
    • 3 łyżki sosu chili lub tabasco


    Sposób przyrządzenia:
    Trawę cytrynową zalać wraz z patyczkami do szaszłyków zimną wodą. Głowonogi dokładnie umyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nimi tuszki głowonogów, odstawić na 30 minut. Tak przygotowane tuszki nabijać na namoczone patyczki do szaszłyków dodatkowo mocując je trawą cytrynową. Ułożyć tuszki na wysmarowanej blaszce do pieczenia i piec 6 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C obracając je po 30 minutach. Podawać natychmiast po przyrządzeniu

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi