Gęś pieczona, faszerowana szynką
Gęś pieczona, faszerowana szynką4.38 out of 5 based on 239 voters.
Składniki:
- 1 młoda gęś
- 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, mielony kminek do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać koncentrat i smażyć jeszcze 2 minuty, schłodzić. W misce wymieszać cebule z pomidorami, szynkę, majonez. Tak przygotowanym farszem napełnić tuszkę gęsi, dokładnie zaszyć. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku polewając wytwarzającym się tłuszczem aż mięso zmięknie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Gęś
- Opublikowano: poniedziałek, 05, lipiec 2010 09:22
- Agata Truszkowska
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany