Filety z białej ryby po kurdyjsku

4379
com_content.article
(Oddano 268 głosów z średnią 4.62 z 5)
Filety z białej ryby po kurdyjsku4.62 out of 5 based on 268 voters.


 

Składniki:

 

  • 4-8 fietów ryby morskiej o białym mięsie
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże cytryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przyprawy ostryż
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • sól i pieprz

9k

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć we wrzątku, dokładnie umyć, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z curry, ostryżem, solą i pieprzem. Mieszanka powinna mieć kolor dojrzałej pomarańczy, jeśli jest zbyt blada dodać curry i ostryżu. Do miseczki wlać mleko, rybo moczyć w mleku i obtaczać w mieszance mąki z dodatkami. Na dużej patelni rozgrzać olej, rozłożyć cebulę, paprykę i cytrynę, smażyć kilka minut, zmniejszyć temperaturę, smażyć rybę wraz z dodatkami aż filet nabierze pięknego złotego koloru. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi