Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem truskawkowy Kornelii

Znakomite przepisy z działu: przetwory domowe. Tym razem przepis na dżem truskawkowy Kornelii. Lista zakupów: truskawki, cukier i żelfix. 
 
Składniki:
  • 2 kg truskawek 
  • 800 g cukru
  • 2 żelfixy 2:1

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić je do garnka.
    Dodać do nich żelfixy.
    Całość przemieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    Wówczas wsypać cukier i ponownie zagotować.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć jeszcze powstałą na wierzchu pianę.
    Gotowy dżem przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
 

Liczba porcji: —

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *