Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynie pieczona z mięsnym farszem

Składniki:

    • 1 nieduża dynia
    • 50 dkg mielonego mięsa
    • 2 jajka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
    • szczypta mielonego imbiru
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Dynie umyć, osuszyć. Ściąć jej wierzchołek. Za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne. Mielone mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, sosem sojowym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, olejem sezamowym i jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Wnętrze dyni napełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem i upiec w temperaturze około 190 stopni C lub włożyć do garnka, podlać wodą i gotować pod przykryciem. Podawać pokrojoną w plastry, ćwiartki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *